У 2004 р. Британський Медичний Журнал оприлюднив результати найдовших досліджень впливу куріння на тривалість життя.
У 1951 р. англійські медики почали дослідження, які мали тривати 50 років і закінчитися в 2001 р. Їх очолив 39-річний лікар Річард Долл. Команда спостерігала за 34 439 лікарями-чоловіками, які народилися з 1900 по 1930 р. Учасники експерименту розпочинали курити в середньому з 18 років і викурювали по 18 цигарок щодня.
Коли на початку третього тисячоліття було підбито підсумки, найкрасномовніший з них свідчив:
Дві третини курців передчасно померли від викликаних тютюном хвороб. Але чим раніше людина кидала курити – тим менше років вона в себе забирала.
У 1954 р. в Британії курило 80% чоловіків, а в 2004 р. – вже 26%. Важливу роль у скороченні кількості курців відіграло й це досліджнення, адже в ньому брало участь майже три чверті всіх лікарів країни. Це допомогло медичній спільноті чітко сформолювати жорстку корпоративну позицію щодо куріння і відповідально донести її до людей.
. Керівник досліджень сер Річард Долл, 2004 р.
А ось дослідники Оксфордського університету узагальнили дані з усіх розвинутих країн і виявили, що курець в середньому втрачає 15 років життя.
Більше інформації: www.deathsfromsmoking.net
Тому тепер, коли Ви запитуєте себе: «Чи справді мені треба кинути курити? Чи варто допомагати комусь зі своїх близьких позбутися цієї звички?», Ви вже знаєте, що ціна цього питання – 15 років людського життя.
Тютюнова індустрія протягом кількох десятиліть витрачала мільярди на дослідження, щоб спростувати інформацію про шкоду куріння. Але докази були настільки переконливими, що зрештою самі виробники сигарет змушені були визнати: життя в курців – коротше.
Команія «Філіп Морріс»
Так само тютюнові компанії на своїх сайтах визнають безперечну шкоду від контакту з димом – тобто від пасивного куріння. Проте це ніяк не допомогає, скажімо, тисячам офіціанток в Україні, які змушені щодня вдихати сигаретний дим. Отже, одного визнання замало. Потрібно, щоб держава забезпечила на кожному робочому місці, включаючи ресторани, можливість дихати чистим повітрям!